woensdag 20 juli 2011

New York: What to visit

Ik was nogal teleurgesteld op cultureel gebied tijdens onze citytrip naar New York. Ik keek er naar uit om de echte Amerikaanse cultuur te leren kennen, maar in musea zag je nauwelijks iets Amerikaans. Het waren vaak Europese en Aziatische stukken die tentoon gesteld werden. Wat wel typisch Amerikaans bleek te zijn, was het gebrek aan respect voor de stukken en de laksheid van het museumpersoneel. Bijna in elk museum was er een manuele bag check. Dit hield in dat je gewoon even je tas moest opendoen. Als je spontaan je tas opende, mocht je gewoon doorlopen. In andere toeristische attracties, zoals de ferry naar Liberty en Ellis Island en the Empire State building, moest je door een metaal-detector lopen en werd je tas door een x-raymachine gestuurd. Wat ik wel grappig en tegelijk onbegrijpelijk vond, was dat het vriendje zijn fles Snapple niet mee naar boven mocht nemen op the Empire State building, maar dat mijn flesje water wel mee naar boven mocht. OK, de Snapple was van glas en mijn flesje water van plastiek,  maar op zo'n hoogte komt een plastiek flesje even hard aan hoor. Maar om even terug te komen op het gebrek aan respect voor de stukken in musea en aan de laksheid van het museumpersoneel: je mocht gewoon met tassen, rugzakken, winkelzakken en zelfs honden in het museum. No kidding! Ik stond naar een schilderij te kijken en ineens hoorde ik gegrom. Blijkbaar kunnen chihuahua's Van Gogh niet smaken. Foto's met of zonder flits, eigenlijk maakte het niet zoveel uit. Met je gezicht naast Sterrennacht hangen, toe maar. Raak gerust stukken aan hoor, niemand, of toch bijna niemand die er naar piept. En alles draait om commerce! In Europa heb je de museumwinkel aan de uitgang van een museum en vaak kan je zelf kiezen of je binnen gaat of niet. In New York heb je op verschillende locaties in de musea een winkel en je moet bijna altijd door een winkel naar buiten gaan: exit through the gift shop. 

Voor degenen die zich aan de musea wil wagen, raad ik aan om een City Pass te kopen. Dit is een boekje met 6 bonnen waarmee je 6 toeristische attracties of musea kunt doen, meer bepaald:
- Empire State building
- the Metropolitan Museum of Modern Art
- American Museum of Natural History
- MoMa (Museum of Modern Art)
- Statue of Liberty & Ellis Island OF Circle Line cruise
- Guggenheim OF Top of the Rock
Dit boekje kost 79 dollar en kan je ter plekke kopen of online bestellen (je krijgt dan een voucher waarmee je op eender van hoger genoemde locaties het boekje kan bekomen). Je spaart er enorm veel geld mee uit als je weet dat een museumticketje gemiddeld 20-25 dollar kost. Enkel studenten van een American college krijgen korting. 
Bij het bonnetje van Statue of Liberty & Ellis Island OF Circle Line cruise en Guggenheim OF Top of the Rock moet je kiezen voor welke attractie je de bon wil inruilen. Wij kozen voor the Statue of Liberty en Ellis Island (omdat ik geen zin had om gewoon op het water rond te dobberen) en het Guggenheim (omdat je toch al op het Empire State building mocht). 

Als je naar het vrijheidsstandbeeld wilt gaan kijken, ga je het best op een weekdag en zo vroeg mogelijk. Wij zijn tot drie maal toe gaan kijken of de wachtrijen te doen waren want het was in de 30°C toen wij er waren en we hadden geen zin om 2u aan te schuiven in de hete zon. Toch is deze attractie een echte aanrader want hier heb je wel Amerikaanse cultuur. Het museum op Ellis Island is heel interessant . Verder is het ook een aangename afwisseling met de drukke binnenstad als je even op een bankje aan het water wilt bekomen. 

Wij hebben nog één extra kaartje gekocht, namelijk voor the Intrepid Sea, Air and Space Museum. Dit is een vliegdekschip ingericht als een museum. De curators en medewerkers zijn voormalige mariniers en zijn dus oud, superschattig om te zien en ze zijn megatrots op hun boot. Maar shhht, noem the Intrepid geen boot, for goodness sake! Een toegangskaart kost 24 dollar (exclusief audiotour en een aantal simulaties waarvoor je plenty extra moet betalen). 

Wat we ook gedaan hebben, is serieus wat kilometers afgelegd in de wijken van New York. Hou the Financial District voor het weekend, wat op de weekdagen is het koppen lopen. Chinatown is klein, smoezelig en ruikt jammer genoeg naar rotte vis. Little Italy is very little maar ruikt wel lekker naar pizza en pasta. NoLiTa (north of Little Italy) is very trendy en is een bron van inspiratie voor fashionista's. Central Park is gigantisch maar zeer proper en echt niet wat je ervan zou verwachten als je sommige horrorverhalen hoort. 


Central Park

Toeristen zonder respect

Uitzicht vanop het Empire State building


Lady Liberty

Den boot!

Voila, dat was het zo'n beetje. Nu weten jullie waar jullie moeten shoppen, waar jullie lekker kunnen eten en wat jullie kunnen bezoeken. Ik heb voor jullie nog een all-round New York experience verslag in petto, een stukje over American trash television en een paar foto's van aankopen. 

Hopelijk hadden jullie er wat aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten